Info
Amsterdam | Gepubliceerd op: 14 april 2016
Pitch
D/DOCK is verantwoordelijk voor interieurontwerp en FF&E coördinatie Amsterdamse ‘long-stay brand’ Element hotel. http://pr.co/p/002niu
Samenvatting
Het Starwood ‘long-stay brand’ Element Hotels opende haar deuren op 8 februari 2016, in de levendige omgeving van de Zuidas Amsterdam.
Het hotel, voormalig kantoor – multi tenant van 8,800m2 – “De Veldert” grenzend aan winkelgebied Gelderlandplein, is door Kroonenberg Groep en Multi herontwikkeld en turnkey met een LEED certificering opgeleverd. D/DOCK is verantwoordelijk geweest voor het interieurontwerp en FF&E coördinatie van dit nieuwe Amsterdamse lifestyle hotel.
Details

‘A home away from home’... Dit was de metafoor die D/DOCK in 2014 koos bij de formulering van het nieuwe hotelconcept die zich vertaald in dragers als comfort, natuur, gezondheid, ontspanning en persoonlijke keuze. “In de uitwerking van deze waarden besloten wij te breken met de traditionele aanpak van gastvrijheidsconcepten binnen de hotelwereld en het ontwerp te benaderen vanuit de natuurlijk behoeften van de mens vanuit zijn woonomgeving,” aldus Francesco Messori, Design Director van D/DOCK.

Karakteriserend voor het hotel is dat bij binnenkomst het gevoel wordt gecreëerd dat je thuis komt, alsof je binnen stapt in een woonkamer. Het hotel telt in totaal 160 kamers variërend tussen een standaard studio of een tweekamer appartement.

Iedere kamer beschikt over een volledig uitgeruste keuken, zithoek, werkplek, Westin Heavenly® bed en een spa-geïnspireerde badkamer wat een langdurig verblijf aangenaam maakt. Ook is er een kiosk te vinden waar de gast een kleine selectie aan food & beverage producten kan kopen om deze vervolgens op hun kamer te bereiden.

In de kamers is gewerkt met rustige, natuurlijke en aanraakbare materialen die tijdloos en ontspannend werken. Aan de gevelzijde is de Moodscape® toegepast, een product ontwikkeld door D/DOCK om natuur en licht in ruimten te krijgen die vanuit het beginsel afgesloten zijn van de groene buitenomgeving.

De filosofie van een huiskamer staat centraal in de lobby. De receptie, vormgegeven als stamtafel, is om deze reden achter in de ruimte geplaatst en niet direct bij binnenkomst van het hotel. Het lobby-gebied is een plek waar gasten kunnen relaxen, socializen of werken. Het bestaat uit verschillende eilanden waardoor de gasten meanderen door de ruimte heen. Binnen de lobby is tevens een business center te vinden voorzien van computer werkplekken en een leestafel. Het hotel is verder voorzien van een 24h gym, een wasserette en er is een lounge gecreëerd op het dakterras van circa 300m2 waar men bijvoorbeeld kan genieten van een vrijdagmiddag borrel bij zonsondergang.

Grenzend aan de Lobby ligt Brasserie Carrots & Co., een plek waar zowel hotel gasten als winkelend of zakelijk publiek kunnen genieten van een gezond en bewust ontbijt, lunch of diner. Het sandwich concept is uitermate geschikt voor een snelle lunch in de ruimte of take away via het Grab & Go systeem. De stijl van het interieur is vriendelijk, modern, licht en uitnodigend waarin eerlijke materialen verwerkt zijn. Dit zie je onder andere terug in de wollen wand bekleding. Bij binnenkomst zijn er halfhoge zitplekken waar men eventueel rustig aan het werk kan. Dit vloeit over naar de hoge tafels bij het buffet met achterin een relaxte lounge waar men helemaal tot rust kan komen voor de openhaard. De dubbelhoge ruimte wordt gebroken door 4 lichtarmaturen met een hoogte van 3 meter.

Via een verlichte wijnwand bereikt men vanuit Carrots & co. de eerste verdieping waar restaurant My Place is gevestigd. Een plek waar ook hier weer zowel hotelgasten als publiek van buitenaf kan genieten van een ontbijt buffet, à la carte lunch of diner bestaande uit lokale en pure gerechten. Door de grote raampartijen kan men genieten van een prachtig uitzicht. Het idee achter het ontwerp kan worden omschreven als een snake. De zitplekken zijn met elkaar verbonden maar het bestaat toch uit verschillende plekken waardoor er nog steeds bij elke plek directe intimiteit ontstaat.

De verbinding tussen My Place en het hotel is gevormd door een home kitchen, een nieuwe vertaling van het ontbijtbuffet zoals u dit zal herkennen uit vele hotels. De inspiratie voor de home kitchen was de keuken bij een ieder thuis. In de functionaliteit van het hotel heeft D/DOCK hier een gebied van gemaakt waar de gehele dag gebruik van gemaakt kan worden. Gedurende de ontbijt service geeft het de gast het gevoel dat hij de producten uit eigen keuken van de plank pakt, waarna hij rond de koffietijd dit zelfde buffet voor een actief overleg kan gebruiken, ‘s middags een private lunch aan kan hebben, waarna het ’s avonds onderdeel kan zijn van de living room of als Chefs table dient. Een hybride functie van een doorgaans statisch element in een hotel.

De Living Room welke is gerealiseerd boven de vide van de lobby is een lounge gebied dat fungeert als sociale ontmoetingsplaats voor gasten van het hotel. Deze ruimte voorziet in een bibliotheek waarin gasten boeken kunnen lenen maar ook achterlaten om zo de collectie met de overige gasten te kunnen delen.Tevens is het een plek om buiten je kamer even rustig te zitten. De Living Room bevat een stamtafel die gebruikt kan worden als leestafel met een lekkere kop koffie, voor spelavonden, een movie-night corner of muzikaal entertainment. Element Amsterdam onderscheidt zich hiermee door een gebied te creëren waar gasten juist gestimuleerd worden contact met elkaar te maken in plaats van alleen op hun kamer te verblijven. “Een duidelijke behoefte binnen de long-stay community,” vervolgt Messori

De glazen brug is de verbintenis van het hotel met het Meeting Center en Back of House. “Een grappige connectie waarbij de gast even het hotel verlaat en door de glazen verbinding het winkelcentrum kruist. Een interne verbinding waarbij uniforms, kostuums, badjassen en gym outfits en winkelend publiek elkaar begroeten,” merkt Messori op.

Er zijn vergader- en evenement mogelijkheden in de vorm van twee meeting ruimtes met de mogelijkheid tot samenvoegen. De zachte warme sfeer passende bij Element Amsterdam is ook hier doorgetrokken waardoor het een prettige verblijfsruimte is geworden met goede akoestiek en wederom het terugkerende huiselijk gevoel dat door een natuurlijke lichtinval en de laatste technologie zorgen voor energieke vergaderingen en evenementen.

Ook de staff ruimten zijn vol aandacht ontworpen. “Diegene die het ware Element-gevoel moeten overdragen aan de gast, moeten dit zelf ook voelen en ervaren. Pas dan is het concept compleet, zegt Messori.

“Een concept als Element Hotels is nieuw in Nederland,” aldus Jan-Willem Roenhorst, General Manager Element Amsterdam, “Maar Amsterdam is, als internationaal zakencentrum heel erg geschikt voor een long-stayformule als Element, zeker een locatie bij de Zuidas.”

Meer informatie over dit project of andere projecten van D/Dock vindt u op onze website: www.ddock.com

Download PDF