Info
München | Gepubliceerd op: 12 april 2017
Pitch
D/DOCK verantwoordelijk voor interieurontwerp, projectmanagement, engineering en turn-key bouw Amgen München. http://pr.co/p/0031ne
Samenvatting
Amsterdam, 12 april 2017 - Amgen Münich heeft zijn intrek genomen in het drie verdiepingen tellende kantoor van in totaal circa 3.000 m2, geheel ontwikkeld aan de hand van D/DOCK’s Healing Office concept. Amgen is een wereldwijd vertegenwoordigd toonaangevende organisatie op het gebied van humane geneesmiddelen in de biotechnologische industrie. D/DOCK is verantwoordelijk voor het interieurontwerp, projectmanagement, engineering en turn-key bouw van Amgen’s nieuwe werkomgevingen.
Details

‘Serving the patient’ is het component waarmee Amgen D/DOCK in 2015 op pad stuurde om het zogenaamde Nextgen Office concept mee te ontwikkelen. “Serving the patiënt houdt indirect in: caring for the Amgen community, waar aansluiting werd gemaakt tussen de organisatie en een gezonde en gelukkige werkomgeving”, aldus Coen van Dijck, CEO bij D/DOCK.

Het ontwerp kenmerkt zich door openheid, speelsheid, zachtheid en een hele hoge mate van diversiteit aan functionaliteit en stijlen. Het drie lagen tellende kantoor is verbonden door een “core” die als een verticale connectie door het gebouw gaat en meetingrooms, huddlerooms en concentration booths met een diversiteit aan stijlen en functionaliteiten bevat. “Dit voorkomt dat Amgen medewerkers hun verdieping als territorium zien, maar het gehele gebouw gebruiken en elkaar dus ook meer “live” spreken. Dit resulteert in meer beweging, betere communicatie en hogere tevredenheid”, licht Roland Wandeler, CEO bij Amgen München, toe.

Het eerste dat opvalt bij binnenkomst is de 14 meter hoge greenwall waarin de kernactiviteit van Amgen, de DNA-double helix, in 3D moss-design te zien is. Het traditionele receptiegebied heeft plaatsgemaakt voor een lounge ruimte met relaxte fauteuils in warme kleuren, welke veel weg heeft van een hotellobby.

De eerste kennismaking met de werkomgeving is het Amgen Café. Een luxe koffiebar-achtige omgeving waar de Amgen medewerker zijn of haar dag kan beginnen met een Italiaanse kop koffie en vers ontbijt. Het café is uitgelegd als multifunctionele ruimte die de gehele dag een buzz heeft voor ontbijt, lunch en overleg. Daarnaast is er een roman theater geplaatst dat capaciteit biedt aan vijftig personen voor een grote presentatie met live group videoverbinding naar andere Amgen kantoren over de wereld. Het executive team besloot contra aan veel grote organisaties om op de begane grond te gaan zitten met een open verbinding naar het Amgen Café. Hiermee is de onderlinge communicatie enorm verbeterd en is er voor hiërarchie geen plaats in dit Healing Office.

De open space werkomgevingen met in totaal honderdzeventig werkplekken zijn ingelegd met organische tapijteilanden in de houten vloer en dienen als looproute. Om identiteit en herkenning binnen afdelingen te creëren, is op iedere divisie gewerkt met een eigen kleurenpalet en eigen piazza: een groot zitelement bestemd voor een bepaalde afdeling waar branding, overleg en opslag is gesitueerd.

“Het kantoor is een lifestyle omgeving geworden waarin iedere etage wordt gedefinieerd door een unieke functie, een eigen stijl, maar bovenal verbintenis en samenwerking” vertelt Francesco Messori, Design Director bij D/DOCK. De werkomgeving geeft buiten het bieden van samenwerking en dynamiek ook juist een tegenbalans van rust en ontspanning. De eerste verdieping is uitgerust met een Zen Garden: een binnentuin setting waar men tussen het groen afgezonderd geconcentreerd kan werken, lezen, slapen of met de aanwezige koptelefoons met ambient sound kan ontspannen.

Op de tweede verdieping is het de Silent Lounge waar ontspanning en werk elkaar ontmoeten. De entree is een speciale akoestische tunnel waarin de overgang van een drukke werkruimte naar de stille ruimte nog eens extra is aangezet als een verandering van omgeving. Hierachter is een bibliotheeksetting gemaakt, waarin diverse werk typologieën zijn opgenomen: een samenwerklounge, twee concentratieplekken en twee powernap-chairs. Deze laatste is een door D/DOCK ontwikkelde typologie waarin men binnen een cocon achtige omgeving plaatsneemt op een verstelbare ligstoel. Dit kan in combinatie met een laptop, papieren documentatie of gewoon met de ogen dicht. Een grote verandering voor veel organisaties, maar passend bij de transitie die NextGen maakt.

Als drager van dynamiek en samenwerking is op de tweede verdieping de Plug and Play area te vinden. Deze ruimte kenmerkt zich door een grote open vloer die door middel van flexibele wanden en een willekeurig aanbod van los meubilair, kubussen, poefs, lounges én verrijdbare whiteboards kan worden omgetoverd tot een ruimte voor diverse workshops, all-staff meetings en een training centrum. De werkomgeving is eveneens ergonomisch benaderd als een lifestyle omgeving met een grote keuzevrijheid in hoe men zit, staat of liggend kan werken. Thuis zoeken we immers zelf ook deze flexibiliteit op.

De teamgebieden zijn uitgerust met zit-sta bureau’s, de overlegruimten zijn ieder voorzien van een andere functionaliteit variërend van staand overleg tot balance boards naar hoog zittend en theater opstelling of board room opstelling. Deze functionaliteit wordt versterkt door een optimale AV en IT ondersteuning waarin connectiviteit en digitaal samenwerking een vanzelfsprekendheid is.

Bijzonder aan het interieur ontwerp is dat het een gevoel geeft als van een thuis, door het gebruik van bijvoorbeeld comfortabele banken en op maat ontworpen eettafels. Verder is er een hoge tactiliteit toegepast in de materialisatie en is er gewerkt met een bijzonder kleurenpallet die de ruimte een zachte maar dynamische verschijning geeft. De modulaire verlichting door alle ruimten komt bovendien bijzonder tot zijn recht door de bekleding van de “core”: deze is bekleed met een 3D gefreesd bamboe wat in zijn gebogen vorm nog nooit eerder ter wereld is toegepast.

“We hebben voor een plek gekozen waar mensen effectiever kunnen samenwerken, het personeel meer bevoegd is, we besluitvorming konden verbeteren en waar iedereen creativiteit en innovatie kan verkennen”, aldus Roland Wandeler. “We kozen daarom voor een zeer innovatief architecten- en designteam met vernieuwende ideeën en welke een juiste combinatie van cultuur en design heeft gerealiseerd. D/DOCK heeft onze nieuwe werkplek een speciale voetafdruk gegeven: het is een unieke, innovatieve en tegelijkertijd verwelkomende werkruimte. Medewerkers kregen de kans om de nieuwe ruimte hun eigen te maken. Daarbij willen innovatie tastbaar te maken, elke dag”.

De bouw van Amgen in München werd uitgevoerd door D/DOCK Projects in samenwerking met Baierl & Demmelhuber, Intos, OfficeDock, Haworth, Steelcase, Yorktel, Kas and Unisys. D/DOCK is inmiddels gestart met de doorontwikkeling van het NextGen Office voor Amgen in haar nieuwe Europese hoofdkantoor in Zug dat in juni 2018 haar deuren zal openen.

Documenten
Download PDF