Info
Amsterdam | Gepubliceerd op: 5 mei 2017
Pitch
D/DOCK is verantwoordelijk voor het ontwerp en designmanagement nieuwe werkomgeving uniQure, wereldwijd voorloper in de ontwikkeling van gen therapie. http://pr.co/p/003aiu
Samenvatting
Amsterdam, 5 mei 2017 - Vorige maand is uniQure verhuisd naar hun nieuwe hoofdkantoor aan de Paasheuvelweg 25A, te Amsterdam. Een groot deel van het voormalige Royal Bank of Scotland-gebouw is getransformeerd tot een opzienbarend kantoor met laboratoria en cleanrooms. Deze verhuizing betekent een nieuwe stap voor uniQure, wereldwijd voorloper in de ontwikkeling van gentherapie. D/DOCK is verantwoordelijk voor het ontwerp en ontwerpmanagement.
Details

Het creëren van een gezonde en menselijke werkomgeving stond centraal bij de herontwikkeling en daarom koos uniQure het Healing Offices® concept toe te passen in hun nieuwe huisvesting. Bij dit concept ligt de nadruk op welzijn en gezondheid voor de medewerker door het hanteren van tien essentiële dragers waaronder ownership, verbondenheid, ontspanning en beweging.

Na een haalbaarheidsfase tussen nieuwbouw of bestaande bouw wist D/DOCK uniQure te overtuigen voor de stap naar de Paasheuvelweg 25 in Amsterdam. UniQure koos er hiermee voor om een bestaand en grotendeels leegstaand kantoor geschikt te maken voor hun toekomstige werk- en laboratoriumruimten. Het ontwerpteam is erin geslaagd het atrium, het interieur en de installaties door slimme ingrepen weer helemaal geschikt te maken voor de gebruiker anno 2017.

“We hebben een omgeving gecreëerd die inspeelt op psychologische ruimtebehoeftes van de medewerkers in een spectrum van privacy vs. interactie. Geborgenheid voelen maar toch overzicht hebben en verbinding met een team houden. Dit vertaalt zich in een werkruimte die met architectonisch grote gebaren is opgebouwd, waardoor de hiërarchie ontstaat die zich laat lezen in donkere vlakken en grote lichte ruimtes”, vertelt Jochem Straatman, Interior Architect bij D/DOCK.

Vanuit hier is er altijd de keuze om naar interactieve en dynamische plekken te bewegen in de BaseQamps, een aantal opengewerkte balkons die in een groot atrium hangen. Deze balkons worden verbonden door de ‘DNA Stairs’: een sculpturale witte trap die door zijn dynamische vorm het daglicht en de plantenwand laat leven en werknemers uitnodigt de BaseQamps te ontdekken. Hier is de verscheidenheid aan activiteiten vertaald naar een aantal metaforische omgevingen, zoals het Theater, Qampfire Island, de Kinetic Lounge, de Library, de Wintergarden en de uniQlub. Door met sferen uit andere werelden te spelen wordt een ander soort gebruik, sociale interactie en de vorming van nieuwe rituelen gestimuleerd, wat bijdraagt aan een gevoel van verbondenheid en mensen toelaat om hun persoonlijke lifestyle mee te nemen naar kantoor.

De werkplekken zijn ontworpen met het oog op serendipity: het verhogen van de kans op (toevallige) ontmoetingen. Door een uitgekiend plan is er veel licht, ruimte en transparantie, zonder in te leveren op benodigd comfort van privacy en rust. Deze elementen zorgen ervoor dat medewerkers en bezoekers het ultieme uniQure gevoel ervaren: menselijk, vooruitstrevend en ambitieus. Absolute eyecatcher in het nieuwe atrium is de open en groene Wintergarden.
“In een organisatie als uniQure is het cruciaal een omgeving te creëren waarin samenwerking, gezondheid, energie, trots en toekomstvisie een centrale rol spelen. In de uniQure homebase aan de Paasheuvelweg komen al deze elementen samen”, aldus Coen van Dijck, CEO van D/DOCK.

Samen met het reeds in het gebouw aanwezige Amsterdam Health Tech Institute is deze verhuizing een volgende stap in de wens van de gemeente om Amsterdam op de kaart te zetten als Health Innovation Capital. D/DOCK heeft dit project uitgevoerd in een samenwerking met bouwpartners Unica, INTOS, iL Project, van der Vorm Engineering, Hiensch Engineering en de opdrachtgever zelf: uniQure.

“Om een project zoals uniQure het wilde op te kunnen leveren binnen budget, tijd en met de gewenste kwaliteit heb je eigenlijk maar één keuze. Dat is een projectteam samenstellen met partijen die niet alleen bekend zijn met uniQure, maar ook met elkaar, waardoor een extreem korte doorlooptijd gehaald kan worden. De samenwerking tussen bouwkunde, installatie techniek en interieur van een kantoor, laboratoria en cleanrooms is en blijft een uitdaging. Maar als dat ook lukt binnen twaalf maanden, dus van start ontwerp tot oplevering, zijn wij als uniQure trots op het eindresultaat en hebben wij ook zeker waardering voor het team van D/DOCK, iL Project, Unica en INTOS. Bedankt!”, sluit David Spanjaart, Manager Engineering & Facilities/Operations bij uniQure, af.

Documenten
Download PDF